Steeds vaker kom ik mensen tegen die me vertellen dat ze bezig zijn met het uitpluizen van hun familiestamboom. Het lijkt wel of we meer geïnteresseerd raken in waar we vandaan komen als we ouder worden. Als we meer verleden dan toekomst hebben, wordt dat verleden daarmee misschien ook steeds belangrijker. En waar begint dat verleden dan? Bij je eigen geboorte? Die van je moeder? Of nog veel verder terug? In het tv-programma Verborgen verleden gaan bekende Nederlanders, waaronder Sacha de Boer, Arjen Lubach en Claudia de Breij, op zoek naar hun familiegeschiedenis. Op zoek naar antwoorden. Blijkbaar zijn we dus niet alleen geïnteresseerd in onze eigen geschiedenis, maar ook die van anderen. Daarom pakken vermoedelijk zoveel mensen op latere leeftijd de pen op om hun familieverhaal aan papier toe te vertrouwen.
Nieuwsgierig naar jouw stamboom?
Vroeger kon het me weinig tot niets schelen wie mijn voorouders waren en wat ze deden. Maar mijn nieuwsgierigheid groeit. Mijn zoektocht naar mijn familiestamboom moet echter wachten, want ik ben al met veel projecten bezig. Maar als jij wel tijd en zin hebt je erin te verdiepen, waar moet je dan beginnen? Peter Fasol helpt je op weg met tien websites om je stamboom uit te zoeken. Dat lijkt mij mooi laagdrempelig. Vermoedelijk is veel archief echter nog niet digitaal beschikbaar. Bovendien lijkt het mij prachtig om in oude papieren te snuffelen, als je dan toch het verleden induikt. Dus neem vooral een kijkje bij het Nationaal Archief en het Centrum voor familiegeschiedenis. En ga langs bij heemkunde-kringen en historische verenigingen; die hebben vaak veel (historisch) fotomateriaal en informatie over de streekgeschiedenis. Je wilt immers niet alleen namen en data, maar ook de verhalen eromheen.
Schrijven
Fasol heeft ook een blog gewijd aan het schrijven van je familieverhaal. Want hoe interessant dat verhaal ook moge zijn: het schrijven ervan is natuurlijk een kunst apart. Een kunst die schrijfster Annejet van der Zijl in mijn ogen beter dan wie dan ook beheerst. Literaire non-fictie, of creatieve non-fictie wordt dat wel genoemd. Zo vertelt haar boek De Amerikaanse prinses het intrigerende verhaal van de voor mij totaal onbekende Allene Tew en tegelijkertijd ontvouwt zich de geschiedenis van de Verenigde Staten en Europa in de vorige eeuw. En mijn devies is altijd: als je zelf ergens goed in wilt worden, kijk dan naar degenen die er al goed in zijn. Dus wil je gaan schrijven? Lees dan veel! Hulp nodig? Ik ben geen Annejet van der Zijl, maar wie weet kan ik je helpen bij het schrijven of redigeren van jouw familiegeschiedenis.
Lieve Martien,
Dit jaar heb ik weinig aan mijn stamboom gepuzzeld aangezien ik dan nog later naar bed ga als laat dat het al is. Maar je moet verder, eenmaal begonnen doch nooit afmaken want een stamboom is oneindig.
De URL is:
https://www.geni.com/family-tree/index?from%5Fflash=1&fsession%5Fid=1470844445662
Lieve groet,
Jos